Made in Holland, Zeeuws meisje

Holland

made in holland copyright free

Made in Holland.

Ik zat bij een vriendin te kijken naar opgenomen programma’s, waaronder één waarin Franse producten werden aangeprezen. De Franse PR is op dit gebied fantastisch. Nederland (door het buitenland vaak ten onrechte Holland genoemd, want dat zijn slechts 2 provincies van ons land) kan nog veel hiervan leren. Wij Nederlanders zijn beroemd om Dutch Design, onze groenten en fruit, onze kazen, onze kunst door de eeuwen heen , onze uitvindingen, etc. Allemaal “Made in Holland”. Helaas laten wij nogal eens een ander aan de loop gaan met onze trots. Ook onze gezegden: “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”, “Eigen roem stinkt” en “Wat je ver haalt is lekker” helpen ook niet mee om ons eens lekker voor het voetlicht te zetten. Daarom kwam ik op het idee om in mijn blog aandacht te gaan geven aan Nederlandse cultuur en Made in Holland produkten. Ik wil ze het platform te bieden waar ze recht op hebben.

Dit ter inleiding van “Made in Holland” in Nederland, door Rineke de Jong.

Made in Holland, deel 1, Zeeuws meisje

Zeeuws meisje

Zeeuws meisje en Zeeuwse oesters

Mijn eerste item is Zeeland. Enige jaren geleden heb ik een schilderij “Zeeuws Meisje”, in Zuid-Bevelandse klederdracht, (acryl en potlood op 300 grams Strathmore papier, 102×64 cm), gemaakt naar aanleiding van de discussie hier te lande over de hoofdoekjes. Ik wilde hiermee mijn inbreng geven en tevens laten zien dat onze hoofdbedekkingen toch wel bijzonder mooi en uniek zijn. Aan de klederdracht kan je zien of de dame in kwestie nog vrij meisje is of dat ze gehuwd is, of ze katholiek of protestant is, of ze al of niet in de rouw is en ook hoe rijk ze is. Deze kleding wordt helaas niet veel meer gedragen, maar is voor mij niet slechts een deel van onze traditie en historie, het is echte kunst. Heel wat anders dan een hoofddoek.

Made in Holland, deel 1, Zeeuws meisjeVan de klederdracht kom ik ook op het goede leven. Neem bijvoorbeeld de Zeeuwse oesters. Een delicatesse van wereldfaam. Ze worden rauw gegeten, zo uit de schelp. Men zegt dat het ook een aphrodisiac is! Ongetwijfeld omdat het zo eiwitrijk is. Zelf geef ik de voorkeur aan gestoomde oesters, met zwarte bonen saus en een fijngehakt lente-uitje als kers op de taart.

Recept

Hier is mijn favoriete recept (2 oesters per persoon (meer mag natuurlijk ook), als voorgerecht, of zomaar als lekkere trek):

Een pan met kokend water, daar boven een stoommandje met de oesters naast elkaar geplaatst, afgedekt met een deksel of een vergiet, ook met deksel. Laat de oesters enige minuten stomen totdat de schelp open gaat. Haal de bovenste schelp eraf. Leg de oesters op een bord, doe er zwarte bonensaus over (te koop bij de Chinese toko of supermarkt) en garneer dit met een fijngesneden lente-uitje. Heerlijk. Eet smakelijk !!

Een koele rosé of een half droge witte wijn smaakt hier uitstekend bij.

Hier ook nog een video van Nam Kee. Zelf at ik ze bij Ah Sang op de Overtoom in Amsterdam. Helaas is Sang met pensioen gegaan en het restaurant bestaat na ca. 40 jaar niet meer. Erg jammer, want je kon er fantastisch eten.

Made in Holland

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.