Freddie Mercury – Het schilderij
Freddie Mercury – Het schilderij, heb ik speciaal gemaakt voor de komende Diva tentoonstelling in Lokaal 54 te Terneuzen van 7 juli t/m 23 augustus 2019. Naast de Mathilde schilderijen wilde de galerie ook wat nieuw werk. Half november 2018 ben ik ermee begonnen. Eind februari 2019 was het klaar.
Het ontstaan van het schilderij
Ik ben een echte fan van het eerste uur van Queen, waar Freddie de lead zanger was. Ik heb diverse CD’s en die draai ik nog altijd met veel plezier. Ze gaan nooit vervelen. Om hem goed te kunnen schilderen moest ik onderzoek doen naar en me eerst inleven in de persoon Freddie Mercury. Daartoe heb ik alles wat er maar te vinden was bekeken en beluisterd. Daarna heb ik een soort storyboard gemaakt waaruit ik het schilderij heb samengesteld. Dit is de manier waarop ik werk, zo ook met Mathilde. Tevens had ik een model voor de houding.
Jeugd en stem
Freddie Mercury, geboren als Farrokh Bulsara (Gujarati: ફારોખ બલ્સારા; Stone Town, Zanzibar, 5 september 1946 – Londen, 24 november 1991), was een Britse rockmusicus. Hij werd bekend als de zanger en ‘frontman’ van de groep Queen en groeide uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden.[1] Hij stond bekend om zijn extravagante podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hij staat ook te boek als de man met een stembereik van vier octaven, wat buitengewoon is voor een mannelijke zangstem.
Zijn voorouders waren oorspronkelijk Parsi (Perzen die na de islamitische verovering van Iran in de 7e eeuw naar India gevlucht waren, en het Zoroastrisme waren blijven aanhangen, de staatsgodsdienst van het pre-islamitische Perzië).
Zijn vroege jeugd bracht Bulsara door in Panchgani, India. Daarna (1963) verhuisde zijn familie naar Engeland en woonde hij in de Londense wijk Feltham. Na zijn middelbare school bezocht hij de kunstacademie waar hij afstudeerde in design. Naast zijn kunststudie leerde hij zichzelf ook pianospelen en trad hij in zijn vrije tijd op in gelegenheidsbandjes.
Queen
In 1968 besloten Brian May en Tim Staffell, beiden student aan het London’s Imperial College, een muziekgroep te vormen. Brian plaatste een advertentie op het collegeprikbord voor een “Ginger Baker Type”-drummer. Een medisch student, Roger Taylor genaamd, deed auditie en kreeg de plaats achter de drums. Ze noemden de groep Smile. Tim Staffell was student aan het Ealing College of Art met als goede vriend ene Farrokh Bulsara die zich inmiddels Freddie noemde, en introduceerde hem bij de band. Freddie werd al snel een fan van de band. In 1970 besloot Tim Staffell er de brui aan te geven, want het leek niets te worden met Smile. Tim vertrok en sloot zich aan bij een band genaamd Humpy Bong. En Farrokh Bulsara ging van zijn band Wreckage over naar die van Brian en Roger.
Karakter
Hoewel hij tijdens optredens een flamboyante persoonlijkheid was, was Mercury in werkelijkheid een zeer verlegen en bescheiden man, met name in aanwezigheid van mensen die hij niet goed kende. Mercury: “Wanneer ik optreed, lijk ik een extravert persoon, maar van binnen ben ik een volledig andere man.” Hij heeft ook relatief weinig interviews gegeven.
Relaties
De jaren zeventig
In de vroege jaren zeventig had Mercury een lange relatie met Mary Austin, die hij had ontmoet via gitarist Brian May. Hij leefde een paar jaar met haar samen in West Kensington. Tegen het midden van de jaren zeventig begon de zanger echter een affaire met een mannelijke Amerikaanse platenproducent van Elektra Records, wat uiteindelijk resulteerde in het einde van zijn relatie met Austin. Toch bleven Mercury en Austin door de jaren heen goede vrienden, Mercury vaak verwijzend naar haar als zijn enige echte vrouw. In een interview in 1985 zei Mercury het volgende over Austin: “Al mijn minnaars vroegen me waarom ze niet in de plaats van Mary konden komen, maar dat is gewoon onmogelijk. De enige vriend die ik heb is Mary en ik wil dat helemaal niet met iemand anders. Voor mij is ze mijn vrouw. Voor mij was het een echt huwelijk. Wij geloven in elkaar, dat is genoeg voor mij.” Hij schreef ook een aantal liedjes over Austin, de hoogst aangeschreven hit daarvan is Love Of My Life. In zijn testament gaf Mercury zijn huis, Garden Lodge, in Londen aan Austin, in plaats van aan zijn toenmalige partner Jim Hutton. Zeggende: “Je was mijn vrouw, dus het behoorde jou toch al toe, lieverd”. Austin woont tot vandaag de dag[wanneer?] nog steeds in Garden Lodge. Mercury was de peetoom van de oudste zoon van Mary, Richard. Freddie heeft zelf voor zover bekend geen eigen kinderen.
De jaren tachtig
Hij had in de vroege jaren tachtig een korte relatie met Barbara Valentin, een Oostenrijkse actrice, die optrad in de video It’s A Hard Life. Ook zou Mercury een korte relatie hebben gehad met wijlen Carrie Fisher. In 1985 kreeg hij een relatie met een kapper, Jim Hutton. Hutton, die zelf hiv-positief is getest in 1990, woonde met Mercury samen in de laatste zes jaar van zijn leven en verpleegde hem tijdens zijn ziekte. Ook was hij aanwezig aan zijn sterfbed.
(bron Wikipedia) Wil je meer weten, klik dan op deze link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mercury
Redbubble
Na het plaatsen van dit schilderij werden er meteen bestellingen voor T-shirts gedaan. Helaas kan je op dit moment geen bestellingen meer doen met afbeeldingen van mijn Freddie Mercury schilderij bij Redbubble. Van alle andere schilderijen zijn wel gewoon afbeeldingen te bestellen.
Diva tentoonstelling
Naast Freddie Mercury heb ik ook Maria Callas als Diva voor deze tentoonstelling uitgekozen. Zie mijn blog Maria Callas. Tezamen met deze 2 diva’s gaan ook mijn Mathilde schilderijen naar de Diva tentoonstelling in Lokaal 54 te Terneuzen van 7 juli t/m 23 augustus 2019.
Maar eerst gaan de 4 Mathilde schilderijen naar de expositie ‘Mathilde – van muze tot mythe’ in Ruurlo, van 11 mei t/m 22 juni 2019.
https://mathildeinruurlo.nl/2019/02/24/rineke-de-jong/