Jheronimus Bosch – 500 jaar

jheronimus bosch

Jheronimus Bosch, visioenen van een genie.

Onder de naam Bosch Grand Tour presenteren zeven vooraanstaande Brabantse musea een hedendaags tentoonstellingsprogramma, naast de tentoonstelling Jheronimus Bosch, visioenen van een genie (13 februari – 8 mei 2016) in Het Noordbrabants Museum. Alles naar aanleiding van het 500e sterfjaar van Jheronimus Bosch (Jeroen Bosch).

Het Museumkwartier ‘s-Hertogenbosch

Tijdens de tentoonstelling Jheronimus Bosch, visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum maakt een bezoek aan het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch onderdeel uit van het ticket. U bezoekt dan de twee musea onder één dak: het Museum-kwartier ‘s-Hertogenbosch.

jheronimus boschHet was gelukt om toegangskaarten voor de Jeroen Bosch tentoonstelling te krijgen. Vrijdag om 15 u waren we welkom. Gesteld werd dat 1,5 u voldoende was om alles te zien. Voor ons was dat echt te kort. De tekeningen en de digitale info, zoals details bekijken, films, etc. zat er voor ons niet in. Wij hebben ons tot de schilderijen moeten beperken. Maar wat een schilderijen ! Prachtige kleuren! Sublieme fantasie. En alles heel gedetailleerd. Dit zijn visuele boekwerken, voor mensen die niet konden lezen, noch schrijven. (In die tijd, de late Middeleeuwen, was dat heel gewoon). Een lust voor het oog. Prachtig en verschrikkelijk tegelijkertijd. Het was werkelijk een bezoek aan een genie. Het Brabants Museum zegt het zo:  Jheronimus Bosch, visioenen van een genie.

Ook de tentoonstelling zelf is een lust voor het oog. Ik vind de Nederlandse musea heel erg goed in het presenteren van kunstwerken. Mooi en stemmig gekleurde wanden, zeer goed aangelicht. Veel informatie in elke vorm. Audio tour, film en video presentaties en natuurlijk de geschreven info aan de wand en middels een boekje waarin elk geëxposeerd stuk wordt behandeld.

Voorafgaand zijn wij natuurlijk eerst koffie en thee gaan drinken in het museumrestaurant met een originele Bossche Bol van bakker Jan de Groot. Daarna naar The Fish Pond Song van Jeroen Kooijmans gegaan. Geïnspireerd door Jheronimus Bosch en de wereld sinds 9/11. Deze monumentale video installatie is te zien in het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch. in de periode 13 februari t/m 8 mei is deze tentoonstelling uitsluitend te bezoeken met een ticket voor de Bosch-tentoonstelling .

https://youtu.be/uRJENweLNeA

In The Fish Pond Song wordt in drie hoofdstukken een imaginaire oorlog bezongen. Geen wapengekletter maar een gelaagde vertelling vol menselijke angsten, dromen en verlangens. Oorlog is hier een abstracte werkelijkheid; het is het kwaad dat sluimert, de waanzin in het hoofd, een zoektocht vol verwarring en gevaar, met hoop op bevrijding en verlossing.

De video-installatie vult de gehele eerste etage van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Bezoekers maken hier een tocht door een imaginaire wereld, langs scenes uit een surreëel verhaal, en luisteren daarbij naar ‘het lied van de visvijver’, een bijdrage van Tommy Wieringa.

Lees meer over The Fish Pond Song op http://www.sm-s.nl/exhibitions/detail/230/the-fish-pond-song

We kunnen terug kijken op een geweldige mooie dag. Ondanks problemen met de treinverbinding. Wegens een aanrijding met een persoon (zo noemt de NS dat) konden wij niet van Utrecht naar Den Bosch rijden. Een bijzonder tragische reden.  Wij moesten nu via Arnhem-Nijmegen. Een behoorlijke omweg, maar we zijn er wel gekomen.

Natuurlijk hebben wij deze dag afgesloten met een heerlijk etentje. U kent mij inmiddels. Ik hou van de combinatie kunst en leven.

Wilt u nog meer weten over Jheronimus Bosch? Bezoek dan ook de blog van Kees van den Oord, historicus en kenner van de lokale geschiedenis van ’s-Hertogenbosch en omstreken. Hij is ook in de geschiedenis van Jheronimus Bosch gedoken. Om iedere cultuurliefhebber kennis bij te brengen over deze middeleeuwse schilder, zijn werken en de tijd waarin hij leefde, schrijft van den Oord wekelijks een blog hierover. Klik op deze link: https://www.bosch500.nl/nl/jheronimus-bosch/blog-de-hooiwagen

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.