Pompoen, wat ermee te doen?

Pompoen

Pompoen, oil on masonite, 20×15 cm

Al jaren lang staat er in mijn atelier een pompoen.

Hij is door de tijd gedroogd en daardoor heel interessant geworden om te schilderen. Nadat ik begonnen was Provencaalse knoflook te schilderen, viel mijn oog op deze pompoen. Ik heb hem geschilderd in de oude traditie, zoals al mijn stillevens, met olieverf op masonite, en daarna laten inlijsten in een handgemaakte over de hoek bewerkte lijst met zilver op de top van een top lijstenmaker. De afmeting van dit schilderij is afmeting  20×15 cm. Het voordeel van het schilderen van deze gedroogde pompoen is dat hij niet meer kan rotten. Een groot gemak bij deze arbeidsintensieve en tijdrovende schildertechniek. De inhoud is door het droogproces verdwenen. Hij weegt daardoor ook bijna niets meer. Als je hem beweegt hoor je nog wel de pitten die binnenin zitten. Hij is dus nu ook een rammelaar geworden. Een soort sambabal.

knoflook ingelijst

Al mijn stillevens zijn ingelijst in een handgemaakte over de hoek bewerkte lijst met zilver op de top

Niet alleen voor Halloween en Assepoester

Pompoenen, ook kalebassen genoemd, worden niet alleen gebruikt met Halloween (een uit Amerika naar ons overgewaaid feest), of als koets om Assepoester naar het bal te brengen. Ze zijn ook heerlijk om gerechten mee te maken. Zoals een pompoensoep. Veel recepten zijn op internet te vinden, bijvoorbeeld http://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-pompoensoorten-van-butternut-squash-tot-spaghettipompoen/.

Confiture de gigéride. Hier de link naar dit recept: http://cuisine.journaldesfemmes.com/recette/339420-confiture-de-gigeride. Het is in het Frans, maar met Google Translate, kan iedereen het redelijk begrijpen. Zie hieronder de groene gigéride, een soort pastèque die hiervoor gebruikt wordt. Pastèque is een watermeloen, (zie vijgenbladpompoen), maar ik wil hem hier niet onvermeld laten. Of deze vrucht in Nederland te koop is weet ik niet. Meer hierover: https://fr.wikipedia.org/wiki/Gig%C3%A9rine

Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas en vormen een familie met kalebassen en komkommers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd. De pompoen wordt geleverd door soorten van het geslacht Cucurbita, dat totaal een dozijn soorten omvat. Sommige soorten zijn eetbaar, de zogenoemde kalebassen kunnen alleen worden gebruikt voor decoratieve doeleinden. De volgende soorten worden op Wikipedia beschreven:

De pompoen is vooral in het straatbeeld te zien rond eind oktober. Pompoenen werden al geteeld door de Indianenvolkeren van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Er zijn een aantal traditionele gerechten waarin pompoenpuree verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten en zijn een lekker borrelhapje.

Hier is ook een heel bijzonder recept uit Nieuw Zeeland van Jean Miller: Pompoen gnocchi met Basilicum Prime Rib! Met veel plezier plaats ik een link zodat ook u dit kunt bereiden en daarna ervan genieten. Veel succes en eet  smakelijk met dit geweldige recept! https://www.jenreviews.com/prime-rib/

Balsamic Prime Rib with Pumpkin Gnocchi

by Jen Miller

pompoen

Pompoen gnocchi, foto Jean Miller

Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt bij de garnering en decoratie van gerechten. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

Lees nog meer over de pompoen op https://nl.wikipedia.org/wiki/Pompoen

Made in Holland, Deel 5

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Kommentare sind geschlossen.