Panta Rhei

Panta Rhei, alles stroomt of is in beweging, zeggen de Oude Grieken.

Onze feestdagen zijn weer voorbij en we zitten in het begin van een nieuw jaar. Weer een nieuwe cyclus van één jaar. Dat brengt me toch weer op de Mythologie.

Alle scheppingsverhalen beginnen met chaos waaruit onze wereld wordt geschapen. Alle verhalen wijzen ook weer naar een chaos (ragnarok, laatste oordeel, etc.) waarin onze wereld weer vergaat.

Al lezend kom ik mooie quotes tegen, zoals:

“Mythe is de manifestatie van de feiten van de geest in de fictie van de materie” (Maya Deren)

“Alle manen, alle jaren, alle dagen, alle winden zullen hun voltooiing bereiken en verdwijnen…” (Chilam Balam, het heilige boek van de Maya’s)

We zitten nu weer in een woelige tijd, waarin veel botsingen tussen culturen plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien. Volksverhuizingen, vluchtelingen, schermutzelingen en oorlogen. Ook dat is van alle tijden. Ik ben geboren na de 2e Wereldoorlog en heb tot nu toe in vrede mogen leven. Nooit had ik er aan gedacht dat dit wel eens zou kunnen veranderen. Niet realistisch natuurlijk als je de geschiedenis bekijkt. Toch heb ik nog steeds de hoop dat mijn leven vredig mag verlopen. En ik wens IEDEREEN vrede. Maar zo eenvoudig is dat blijkbaar niet. Belangen die niet altijd duidelijk zijn voor de gewone burger kunnen ons leven grondig veranderen. Politiek, religie, manipulatie en machtsdenken zijn ook van alle tijden en daarbij behoren ook verborgen agenda’s. De overwinnaar is degene die de geschiedenis schrijft. De overwonnene moet zich in zijn lot schikken totdat de cirkel weer rond is en nieuwe, ongewisse zaken zich weer aandienen.

Toch wens ik u en mij een goed en voorspoedig 2016.

Panta Rhei

Een collage van verscheidene goden en teksten.

Salamander724, de auteursrechthebbende van dit werk, geeft dit werk vrij in het publieke domein. Dit is wereldwijd van toepassing.

Panta rhei (Grieks: πάντα ῥεῖ) is een bekende uitspraak die een gedachte van de Griekse filosoof Heraclitus weergeeft. Het betekent alles stroomt of alles is in beweging.

Hiermee wordt verwezen naar de gedachte van Heraclitus dat alles in deze wereld steeds in verandering is: “Men kan niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, want het is steeds weer vers water dat u tegemoet stroomt.”

De uitspraak zou niet afkomstig zijn van Heraclitus zelf, maar van Plato. In zijn eenzijdige interpretatie van de heraclitische filosofie poneerde hij dat alles in de zintuiglijke wereld aan zulk een verandering onderhevig is dat ze op zich volledig structuurloos is en dus niet kan gekend worden (in contrast met de vormenwereld van Plato). Deze interpretatie is waarschijnlijk geïnspireerd door een van de zogenaamde “rivierfragmenten”.

Onder meer Plato (“Niets is ooit, maar alles wordt”), Ovidius (“Omnia mutantur, nihil interit” – “alles verandert, niets gaat ten gronde”) en Aristoteles (“Niets is standvastig.”) werden door deze gedachte geïnspireerd.

(bron Wikipedia)

Panta Rhei

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Kommentare sind geschlossen.