Het Virtueel Museum van Johan Framhout, voor hedendaagse kunst met gevoel
Ik kwam bij toeval terecht in het Virtueel Museum van Johan Framhout, de maker en eigenaar van deze website, een zeer veelzijdig man. Graag wijd ik hier een artikel aan, want hier zijn prachtige dingen te zien. Johan zegt hierover: “Ik ben ook zelf creatief (zie art7d.be) en heb te veel werken om aan eigen muren te hangen! Ik droomde van een eigen museum dat hedendaagse mooie kunst toont, in tegenstelling tot het afstotelijke en shockerende dat onze musea voor hedendaagse kunst vult”. Omdat zijn financiële middelen hem beperkingen oplegden, moest hij andere wegen zoeken en zo ontstond VM! Het is een groots museum geworden, met 99 pagina’s kunst. Die pagina’s zijn eigenlijk de virtuele zalen, want elke pagina bevat heel veel schilderijen en ook foto’s. Allemaal gecategoriseerd op stijl, onderwerp, etc. En Johan is de curator. Ik ben er trots op dat hij 2 van mijn schilderijen (Icarus en Dancing Apollo) in zijn museum heeft opgenomen. Daarnaast toont hij in zijn blog zijn eigen werk. Dat is zeer veelzijdig, van schilderijen in 2D en 3D, tot aan poëzie en boeken die hij heeft geschreven. Wil je alles over hem weten, lees dan zijn CV. In zijn blog vertelt hij over zijn eigen activiteiten en ook over muziek in samenwerking met Gerda Abts.
Eerste kennismaking
Dit las ik in mijn eerste kennismaking op zijn homepage en mijn belangstellingen was meteen gewekt:
“Eindelijk is de kunst verlost van de tirannie van het gevoel” is een uitspraak van Jan Hoet, in België beschouwd als de kunstpaus. Hier maakt hij een duidelijke uitspraak over de psychologische kant van de kunst.
In de psychologie weten we echter dat gevoel nooit een tiran is. De tiran is het verstand. Steeds weer probeert de mens zijn gevoel te onderdrukken en te verdringen onder de heerschappij van het verstand. Daartoe heeft hij vaak een soort tussenschot gebouwd in zijn lichaam, zodat er geen communicatie meer is tussen hoofd en buik. Maar de mens blijft een gevoelswezen en die verdringing heeft dan ook ziekte als gevolg, en/of onbeheersbaar gedrag. Dat is geen tirannie van het gevoel, maar een ontsnappingspoging uit de gevangenis van de tiran verstand.
De ware uitspraak is dus “Eindelijk is de kunst volledig onder de tirannie van het verstand geplaatst.” Je zou ook kunnen zeggen: eindelijk is de kunst gedood, want kunst IS voelen. Door de heerschappij van het verstand is de mens onderdrukbaar. Gevoel zorgt voor storingen en verzet, en is dus ongewenst voor de onderdrukker. Daarom is gevoel door machtshebbers niet welkom. Zij hebben er alle belang bij een loutere verstandskunst te promoten.
Originaliteit wordt dikwijls als excuus gebruikt voor de ideeënkunst. Sinds Duchamps zijn eerste urinoir op een tentoonstelling zette in 1930 zijn er bijna honderd jaar gepasseerd! Is ideeënkunst dan nog origineel?
We zien over de hele wereld een stroming in de kunst met een terugkeer naar het gevoel, naar schoonheid en passie. Ook in deze site kiezen we voor het gevoel. Niemand heeft het recht zich een authoriteit te noemen in de kunst. Als je walgt van kunst of onverschillig blijft, hoeft er niemand je te zeggen: je bent te dom om dat te begrijpen.
Kies dus zelf naar welke kunst je wil lijken, laat niemand daarin een authoriteit zijn, ook deze site niet. Wat ‘echte’ hedendaagse kunst is, bepaal je zelf.
Hoe wordt je dan een “kunstkenner”? Door te kijken, te kijken en te kijken.
Jan Hoet overleed op 27 februari 2014, 2 dagen na het schrijven van dit artikel.
Meer over Johan
Johan Framhout tekende, schilderde en schreef van jongsaf autodidactisch. Hiertoe bestudeerde hij nauwkeurig oude en moderne schildertechnieken. Hij volgde tal van cursussen en opleidingen rond lichaamsexpressie, stemgebruik, creatief drama, clowntheater, gemengde expressievormen, yoga, enz… Zelf gaf hij jarenlang les in lichaamsexpressie en gemengde expressievormen waarin schilderen, schrijven, klanken, drama, beweging in combinatie met meditatie worden gebruikt als middel tot uiting, zelfontdekking en communicatie met elkaar, zowel bij jongeren als bij volwassenen.
De website van Johan is zeer uitgebreid, heel veel hedendaagse kunstuitingen komen aan bod.