Maria Callas

Maria Callas

was een van de bekendste en meest invloedrijke operazangers van de 20e eeuw. Een dramatische sopraan. Veel critici prezen haar belcanto techniek, brede stem en dramatische interpretaties. Haar repertoire reikte van klassieke opera seria tot de belcanto opera’s van Donizetti, Bellini en Rossini. En verder, tot de werken van Verdi en Puccini. Alsook in haar vroege carrière, tot de muziekdrama’s van Wagner. Haar muzikale en dramatische talenten leidden ertoe dat ze werd geprezen als La Divina.
Bijna dertig jaar na haar dood is Maria Callas nog steeds de definitie van de diva als artieste.

maria callas

Maria Callas Medea

Maria Callas als Medea

Ik heb Maria Callas als Medea geschilderd, omdat deze tragedie mij altijd intrigeert. Medea was in de Griekse mythologie een tovenares uit Colchis die Jason hielp het Gulden vlies te veroveren. Hij nam haar mee naar Griekenland, maar liet haar in de steek voor de dochter van de koning van Korinthe. Medea nam daarna gruwelijk wraak door hun twee zoontjes te vermoorden alsook de koning van Korinthe en zijn dochter.

In de Italiaanse film van Pier Paolo Pasolini speelde ze dit personage. In het schilderij voegde ik de thema’s van de tragedie toe. Zoals de gouden schaapshuid (het gulden vlies) in de halsketting. De klaprozen voor de 4 slachtoffers die hun leven verloren toen Jason Medea opzij zette voor een andere vrouw. En de lelies voor hun twee onschuldige kinderen die in haar woede werden geofferd. Dertig jaar geleden maakte ik ook enkele tekeningen van Medea. Als Medea zie je het zicht van Maria Callas ook natuurlijker doordat ze in de film minder zwaar geschminkt is.

Medea figureert in de mythe van Jason en de Argonauten, die rond 700 v. Chr. in de Theogonie van Hesiodes verscheen. Het best bekend van een literaire versie van Apollonius van Rhodos, uit 3de eeuw v. Chr. de Argonautica genaamd. Medea staat in de meeste verhalen bekend als een tovenares en wordt vaak afgebeeld als priesteres van de godin Hecate.

(bron Wikipedia)

 

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Les commentaires sont fermés.