Made in Holland, Deel 3 Markens meisje

Made in Holland, Deel 3made in holland

Markens meisje

Made in Holland, Markens meisje by Rineke de Jong

Markens meisje by Rineke de Jong

Onze klederdrachten zijn geweldig mooi. Made in Holland, lang geleden. Jammer dat het steeds minder te zien is in het dagelijks leven. Maar ook wel begrijpelijk, want het is veel meer werk om je in een klederdracht te kleden dan in moderne kledij. De hoofdbedekking is alleen al uren werk om te prepareren. Een legging of broek en een trui is zo aangetrokken, terwijl de klederdracht uit heel veel lagen en onderdelen bestaat. Vaak wordt een en ander met spelden vast gezet en met bandjes gestrikt.  Als je meer hierover wilt weten, kijk dan in boeken die hierover gaan of kijk op internet. Ook daar kan veel informatie over dit onderwerp worden gevonden. Ik werd geïnspireerd en maakte een schilderij “Markens meisje”, acryl en potlood op 300 grams Strathmore papier, 102×64 cm. Marken is een eilandje in het IJsselmeer, vlakbij Volendam, dat nu door een dijk verbonden is met het vaste land. Zeer toeristisch, maar zowel Marken als Volendam zijn een bezoek waard.

Rondom het IJsselmeer

Made in Holland staat voor mooi, maar ook voor lekker. Rondom de voormalige Zuiderzee, nu IJsselmeer, worden er nog vele klederdachten in ere gehouden. Marken, Volendam, Spakenburg, Urk, om maar een paar stadjes te noemen. Oorspronkelijk vissersdorpen of -stadjes. Door de afsluiting van de Zuiderzee is de visserij voor een groot deel verloren gegaan, maar veel van de bewoners leven nog wel van de vishandel. Vis koop je, waar ik woon,  bij de Volendammer of Urker vishandel, dan weet je dat je uitstekende kwaliteit koopt. Paling, vers of gerookt, zoute haring, garnalen, gebakken kibbeling, lekkerbekjes, makreel, schol. Te veel om op te noemen.

Paling, zoute haring en zure bommen

Made in Holland, deel 3

Zoute haring

Gerookte paling is een delicatesse, net zoals de zoute haring. Zoute haring met uitjes. In Amsterdam horen er ook nog wat plakjes augurk uit het zuur bij. Het Amsterdamse zuur is een begrip! Je koopt  de haring (en de augurken, zure bommen en meer) bij de visboer of bij de haringkraam waar je de haring ter plekke op eet.  In stukjes gesneden met een houten prikkertje. Mee naar huis nemen kan natuurlijk ook. Heerlijk bij wit brood of als aperitief bij de borrel. Vooral bij een glaasje jenever of droge sherry. Een aanbeveling! Ben je verkouden of grieperig? Dit is het beste medicijn.

Jarenlang heb ik zaterdag op deze manier geluncht met een groep vrienden, nadat we in de ochtend model hadden getekend. Daarna gingen we over op een kopje thee. Want het moet natuurlijk niet te gek worden.

De volgende keer misschien een ander visgerecht. Of heb je al na een strandwandeling (zomer of winter, dat maakt niet uit) al van een gebakken visje genoten bij de rijdende viskarren, bijvoorbeeld in Zandvoort? Helaas, ik ken geen oude klederdracht van Zandvoort. Of je zou ’s zomers op het strand of op de boulevard je ogen de kost moeten geven. De nieuwe klederdracht misschien?

Alles wat ik hier beschrijf is Made in Holland. Ik wil graag kunst verbinden met alle goede dingen in het leven. Lees ook: Deel 1, Zeeuws meisje en Deel 2, Dionysos.

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Kommentare sind geschlossen.