Mathilde – Hekate

Mathilde – Hekate

 

Het derde schilderij van Mathilde Willink is klaar! De afmeting is 100×50 cm, geschilderd op Belgisch linnen met acrylverf. Nu wil ik nog een vierde gaan maken in een groot formaat.

Mathilde Hekate

Mathilde Willink als Hekate

.

Mathilde-en Hekate

Mathilde – Hekate is klaar voor de Mathilde Willink dag 7-7-18 in Terneuzen. Ik heb haar geschilderd zoals ik haar het liefste zag. Toen was, voorzover bekend, alles nog goed. Daarnaast heb ik 2 gezichten aan weerskanten gezet uit haar latere leven, zonder Willink. Al schilderende

Mathilde Hekate

Hekate

moest ik denken aan Hekate, de godin van de intuïtie. Doordat ze drie kanten tegelijk op kan kijken ziet zij het verband tussen verleden, heden en toekomst. Waarschijnlijk ben ik onbewust geïnspireerd geworden door een Hekate-beeld dat ik zag tijdens mijn bezoek aan het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden, enige weken geleden. Ik bezocht daar de expositie over Nineveh. Heel bijzonder is toch wel dat Lisette de Zoete, de schrijfster van het boek Mathilde, mij appte dat in haar boek ook de link wordt gelegd naar Mathilde en Hekate. Ze gaf me ook aan in welke hoofdstuk en inderdaad, daar staat het op pagina 241. De link wordt gelegd naar de treurwilg, die is geplant nà Mathilde’s dood, waardoor je niet meer naar de Ruysdaalkade 15 kunt kijken, waar haar ex-man, de schilder Carel Willink, woonde.

De treurwilg wordt veelal geassocieerd met dood en rouw, en is evenals de maan een symbool van Hekate. Hekate wordt ook weer geassocieerd met driesprongen: kruispunten waartoe duistere energiën zich aangetrokken voelen en haar komst wordt aangekondigd door blaffende honden. De huisbazin van Mathilde had blaffende honden. En Mathilde zei eens dat zij na de scheiding van Willink het gevoel had op een driesprong te staan. Gek dat ik zonder dit in het boek te hebben gelezen en ook zonder me daar bewust van te zijn, ik ook Mathilde met Hekate verbond in mijn schilderij. Is dat intuïtie of is dat een onderdeel van de kwantumtheorie van Einstein? Zie voor uitleg: https://sites.google.com/site/hetnieuwedenken/kwantumwerkelijkheid

Research

Om Mathilde zo goed mogelijk te kunnen schilderen heb ik heel veel gelezen en bekeken over haar. Het laatste is het boek “Mathilde, Muze, Mythe, Mysterie”, geschreven door Lisette de Zoete. Een zeer integere en gedegen biografie. Eigenlijk kan je het ook wel een naslagwerk noemen. Ze heeft werkelijk iedereen die echt met Mathilde te maken had geïnterviewd en de gesprekken letterlijk weergegeven. Zo komt het op mij over. Het staat er, zonder oordeel. Ook staan er beschrijvingen van haarzelf in. Mathilde heeft haar werkelijk in beslag genomen. De interviews met haar zusters vond ik zeer interessant, alsook het interview met Marjol Flore. Dat ontroerde me echt. Net als dat prachtige lied dat ze op Mathilde gemaakt heeft en gezongen, fantastisch! De voorstelling van Louis van Beek, “Mathilde, of hoe een Zeeuws meisje een levend kunstwerk werd”, zou ik graag eens een keer zien. Ik hoop dat het weer een keer op de planken gebracht wordt. Het is duidelijk, ook ik ben gegrepen door Mathilde.

Mathilde - Hekate

Zeeuws meisje

Zeeuws meisje

Als ik kijk naar mijn schilderij van Zeeuws meisje, en de klederdracht zoals die op dit schilderij staat afgebeeld, vind ik daar ook de oorsprong van de Zeeuwse Mathilde in terug. Haar extravagante gewaden en de afgebeelde Zeeuwse klederdracht hebben wel iets gemeen. En dat terwijl ik toen het schilderde in 2010 ik nog lang niet met Mathilde bezig was. Zou hier ook Hekate, de godin van de intuïtie een rol in spelen, doordat ze drie kanten tegelijk op kan kijken waardoor zij het verband tussen verleden, heden en toekomst ziet?

Een vierde schilderij van Mathilde

Inmiddels heb ik een idee over het vierde schilderij dat ik van Mathilde ga maken. Het moet een groot doek worden, 150×100 cm. Groter is een probleem, want dat kan ik niet zelf vervoeren. Ik blijf toch praktisch denken. Nu kan je wel zeggen, huur een bus of laat het verzenden, maar in de praktijk werkt dat toch minder goed voor mij. Wordt vervolgd…

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Les commentaires sont fermés.