Tweede Portret Mathilde

Portret Mathilde

Mathilde Willink – de Doelder

Tweede Portret Mathilde

Na de studie-aquarellen en het dubbelportret is nu het tweede portret van Mathilde Willink klaar.

Zie voor deze afbeeldingen mijn blog https://rinekedejong.nl/dubbelportret-mathilde-willink/

Dit tweede portret van Mathilde Willink heb ik speciaal gemaakt voor de Mathilde-dag 7-7-2018 in Terneuzen, zo ook het dubbelportret. De techniek is: Acrylic op Belgisch linnen, 120×60 cm. Het kan zijn dat ik er nog iets aan doe, maar dat weet ik nu nog niet. Ik heb haar geschilderd zoals ik me haar herinner toen ik haar tegenkwam in de PC Hooftstraat in Amsterdam, stijf gearmd met Carel. Ze zag er gelukkig uit. Willink, zoals zij hem noemde, heb ik weggelaten want het gaat nu alleen om haar. Ze had het weelderig dikke haar los en droeg een blauwe japon. Ik denk dat het nog voor de tijd van Fong Leng was. De promotie van Carel Willink met zijn schilderijen en leven laat ik graag over aan zijn vierde vrouw en weduwe, Sylvia Quiël.

Er kan op het schilderij geboden worden.

Inspiratiebron

Hoe meer in me in Mathilde verdiep, hoe meer ik door haar geïnspireerd word. Nederland heeft meer zeer bijzondere vrouwen voort gebracht. Denk ook aan Mata Hari. Maar nog verder teruggaande in de geschiedenis denk ik ook aan Belle van Zuylen en Kenau Simonsdochter Hasselaer

Dit zijn maar een paar namen. Het was en is, alhoewel er tegenwoordig veel verbeterd is, moeilijk om in een door mannen gedomineerde maatschappij als vrouw geschiedenis te schrijven. Bijna allemaal hebben ze een veelbewogen leven geleid en in sommige gevallen zijn zij op zeer tragische wijze aan hun einde gekomen.

Na de dood

Ook is het een feit dat in Nederland vaak pas na de dood opvallende, kleurrijke, uitgesproken en getalenteerde mensen de eer krijgen die hen toekomt. Dan worden ze opeens trots naar voren geschoven en is men trots op ze. Meestal gaan daar decennia overheen. Mathilde in Terneuzen, Alma Tadema in Leeuwarden en waarschijnlijk geldt dat ook voor Margaretha Zelle (Mata Hari).

Gelukkig heeft Laurens Alma Tadema in Londen wel tijdens zijn leven de waardering gehad toe hem toekwam. Hij is daar zelfs in de adelstand verheven op grond van zijn verdiensten als zeer veelzijdig kunstenaar, hij werd Sir Laurence Alma Tadema.

Voor Mathilde kunnen wij ter herinnering aan haar slechts proberen haar op haar mooist af te beelden. Ik denk dat ze daar het meeste plezier aan zal beleven. Ze hield van aandacht, mode, extravagantie, decadentie en excentriciteit. De kunst is dat allemaal in de schilderijen of andere kunstuitingen onder te brengen zodat iedereen daar weer van kan genieten.

Facebook

Op Facebook kreeg ik van iemand een oproep om de moed te hebben haar af te beelden zoals ze er nu zou hebben uitgezien, op 79-jarige leeftijd. Dat verzoek heb ik afgeslagen. Ten eerste omdat ze al bijna 40 jaar dood is en ten tweede omdat ik niet weet hoe ze er nu uit zou zien. Het kan niet. De persoon in kwestie was het daar niet mee eens en verweet me gebrek aan moed. Ik denk dat het niets met het ontbreken van moed te maken heeft, maar alles met het hebben van respect voor een vrouw die tot in deze tijd haar sporen heeft nagelaten en hedendaagse popsterren en andere beroemdheden nog steeds inspireert om haar te kopiëren. Vandaar dat ik mijn best doe om haar op een manier te portretteren die mij welgevallig is.

Liederen

Marjol Flore heeft een schitterend lied over haar gezongen. Dit staat op YouTube, met een prachtige film erbij.

Ook Ramses Shaffy heeft op haar een lied gecomponeerd en gezongen. Ze was tijdens haar leven al een fenomeen.

Nu ga ik aan het derde portret beginnen. Eigenlijk ben ik daar al mee begonnen. Als het klaar in kom ik weer in beeld.

Uiteraard vindt je hier een nieuwe link naar een interessant artikel over Mathilde. https://www.modemuze.nl/blog/mathilde-willink-fong-leng

Tweede Portret Mathilde

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

4 reacties:

 1. Dank u wel Frank van Rooy voor dit mooie compliment.

   
 2. Frank Van Roy

  U maakt prachtige schilderijen en brengt een mooie hulde aan Mathilde Willink. Ontroerend en feeëriek.

   
 3. Dank je wel Karel voor je waarderende reactie. Ik ben hier erg blij mee, zeker gezien jouw Minerva achtergrond. Nogmaals bedankt!

   
 4. Karel Habets

  Tjonge, nog een keer een prachtig schilderij! Ik ben onder de indruk van jouw schilderijen en ook van het verhaal er bij. De combinatie van de schlderijen en de tekst , maakt het geheel heel sterk! Fantastisch!

   

Reageren is niet mogelijk