Mathilde Memoriam

mathilde memoriaml lichtIMG_3989 doc

MathildeMemoriam,150x100cm acryl op linnen

Mathilde Memoriam

Op 7-7-2018 wordt de geboortedag van Mathilde den Doelder-Willink groots herdacht in Terneuzen. Mathilde Memorium heb ik dit schilderij genoemd. Als ze nu nog had geleefd, zou ze dan 80 jaar worden. Kijk ook op Mathildedag 7-7-2018. Voor mij, als deelnemer aan dit festijn, reden om een aantal schilderijen van Mathilde te maken. Hier heb ik al in diverse blogs op mijn website aandacht besteed. Als je dit nog wilt lezen klik dan op https://rinekedejong.nl/mijn-exposities-in-mei-juni-juli-en-augustus-2018https://rinekedejong.nl/mathilde-hekate/https://rinekedejong.nl/tweede-portret-mathilde/ en https://rinekedejong.nl/dubbelportret-mathilde-willink/

De symboliek in het schilderij

Nu gaat het over mijn laatste schilderij Mathilde Memoriam. De afmeting is 150×100 cm en het is geschilderd op Belgisch linnen met acrylverf. De stijl is geïnspireerd op Art Nouveau omdat ik vind dat het helemaal bij Mathilde past. Daarbij het ik er veel symboliek in verwerkt. Zo zie je de ondergaande zon, die al in de zee is gezakt en een rode gloed achterlaat, het zogenaamde avondrood. Symbolisch voor het eind van de dag, maar ook van het leven. Je ziet haar lange haren waaien in de wind. Die wind waait eigenlijk altijd in Zeeland en ook in West Nederland. Maar ook haar leven was stormachtig. Rondom haar hoofd heb ik een aureool gemaakt, met daarin haar naam en tussen de letters heb ik gefacetteerde steentjes aangebracht. Zij was toch onze glamourkoningin tijdens haar leven en is dit ook nu nog altijd. In het openbare leven in Amsterdam was zij prominent aanwezig, niet in de laatste plaats door het dragen van de gewaden van Fong Leng en door haar opvallende make up die werd gemaakt door haar ex-man, de schilder Carel Willink. Omdat zij door hem werd ingeruild voor een nieuwe 4e vrouw, heb ik zijn schilderspalet en de penselen in de zee gegooid. Dit zie in het onderste deel van het schilderij in de golven terug. Op dit schilderij draagt zij de Aardbei-jurk van ontwerpster Fong Leng. Aan haar vingers heb ik ringen geschilderd met Zeeuwse knoppen en aan haar oren zie de de enorme hoeveelheid oorbellen die zij droeg. Aan weerskanten van haar portret heb ik in 2 kaders haar geboorteplaats en –datum en de stad Amsterdam, waar zij is gestorven met de datum van het overlijden. Zij is maar 39 jaar geworden. Maar zij leeft nog altijd voort en haar tijdens en na haar leven veel mensen geïnspireerd en had ook navolgers van haar stijl. Ik noem Lady Gaga, niet de minste. Er zijn films, liedjes, gedichten en theaterstukken over haar en haar leven gemaakt. Mathilde is geboren in Terneuzen en overleden in Amsterdam. Dat zijn beide havensteden, verbonden met de zee. Daarom zie je ook meeuwen vliegen op het schilderij. Deze vogels zijn een vertrouwd beeld aan de kust, maar ook iets verder het land in. Voorts zie je mosselen en zeewier, daar is Zeeland beroemd om. De mosselen, maar ook oesters en slakken worden geoogst en verkocht, ook buiten onze landsgrenzen. Zeewier wordt ook gegeten en geserveerd in restaurants.

En nu ook een film: https://youtu.be/LJQIgLAPvdI Nederlands en https://youtu.be/9RyyZblI0Ik Engels. Te zien op YouTube en ook op deze website bij videos.

Posters bestellen en meer

Je hoeft niet te wachten tot er hier in Nederland een poster van Mathilde Memoriam gemaakt wordt. Bij Redbubble.com is van elk van mijn Mathilde-schilderijen een poster in diverse formaten te bestellen, tegen heel aantrekkelijke prijzen. Maar ook kunnen daar afdrukken op canvas of Art prints op Lightly textured 100% cotton papier worden besteld, al of niet ingelijst. Daarnaast zijn er T-shirts, stickers, postkaarten enkel of dubbel, telefoon- en tablethoesjes, kussens, bekers, en nog heel veel meer artikelen te bestellen met de afbeelding van jouw keuze. Let ook op de kortingacties die zij zeer regelmatig geven. En heel belangrijk: niet goed, geld terug.

Tot ziens

Ik weet zeker dat ook ik jullie heb geïnspireerd met Mathilde. Tot ziens op de Mathildedag 7-7-2018 in Terneuzen!

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

2 commentaires

 1. Beste Frank,
  Wederom weer hartelijk bedankt voor je waardering, geuit met deze mooie woorden. Mathilde blijft voortleven, dat is zeker.
  Met vriendelijke groet, Rineke

   
 2. Frank Van Roy

  Beste Rineke,
  Mathilde Memoriam is een heel mooi schilderij. Het is fantastisch dat kunstenaars haar gedenken en blijven inspireren. Prachtig ook hoe je aandacht hebt voor haar liefde voor jurken en juwelen (oorbellen en ringen). Dat je het schilderspalet van Carel Willink in zee hebt geworpen (onderaan in het schilderij) is erg symbolisch. De keuze van Willink voor een andere vrouw is zeker een dramatisch kantelmoment geweest in het leven van Mathilde. In de liefde ligt geluk en tragiek vaak heel dicht bij elkaar. Het mysterie van haar dood blijft duister, maar Mathilde blijft leven in al wie van haar hield. Bedankt dat ook jij daarbij bent.
  Frank

   

Les commentaires sont fermés