Het paard

Het Paard

In de beeldende kunst speelt het paard een belangrijke rol.

Het paard vroeger

Vanaf de aller vroegste tijden werd het paard door de mens ingezet voor allerlei doeleinden. We kennen de mooiste reliëfs van o.a. Assyriërs, Egytenaren, Grieken, Romeinen, enz. In de Renaissance werden er prachtige studies van paarden gemaakt door Leonardo da Vinci, Rafaël, maar ook door Albrecht Dürer, en vele anderen.

het paard

Het paard was voor koningen en ridders een strijdros, een statussymbool, werd gebruikt voor wedstrijden en spelen, was een vervoermiddel en werd gebruikt voor de jacht. Voor de boeren was het een onontbeerlijke hulp om het land te bewerken en tevens om goederen en mensen te vervoeren.

het paard

The St Romano’s battle (from Paolo Uccello)

Het paard nu

Ook nu in onze gemotoriseerde en gecomputeriseerde tijd is het paard niet weg te denken, al is zijn inzetbaarheid gewijzigd. Het land wordt er bijna niet meer door bewerkt, dat is overgenomen door tractoren en andere landbouwwerktuigen. Het vervoer geschiedt nu per trein, vrachtwagen, boot en vliegtuig. Wel worden er nog altijd paardenraces gehouden, met racepaarden en dravers. Ook hebben we springconcoursen, steeplechases en andere paardensportevenementen. Er worden heel veel verschillende paardenrassen gefokt, voor allerlei doeleinden. En het paard blijft ook een statussymbool.

Wilde paarden komen ook nog voor, zoals de Konikpaarden en het Prezwalski paard. Zij worden meestal uitgezet in beschermde gebieden. De Konikpaarden  vindt je in de  Oostvaardersplassen in Nederland. Przewalski paarden zal je ook niet echt in het wild meer aantreffen. Verwilderde paarden stammen af van gedomesticeerde voorouders. Voorbeelden zijn de Mustangs in Noord-Amerika .

Paarden blijven ook een geliefd onderwerp voor fotografen, schilders, tekenaars en beeldhouwers. Ik heb er zelf ook wat studies van gemaakt en daar weer schilderijen  van gemaakt. Een daarvan zie je hieronder:

het paard

Meer weten?

Wil je meer weten over paarden in het algemeen, paardenrassen, paardensport en de ruiterij? Op internet kan je heel veel vinden. Kijk eens op https://nl.wikipedia.org/wiki/Paard_(dier). Ook in de bibliotheek en in de boekhandel zijn de mooiste boeken voor handen of te bestellen.

Tot slot

Er bestaat bijna geen zachtaardiger dier dan het paard. Ze zijn een onuitputtelijke inspiratiebron voor beeldende kunstenaars en ze hebben een heilzame werking op mensen met een handicap, maar ook op mensen in het algemeen. Ze verdienen onze liefde en waardering, want ze zijn niet te beroerd om aan onze meest bizarre eisen te voldoen. Daar gaan wij jammer genoeg ook wel eens te ver in.

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.