Kunst maken houdt je hersenen scherp

Kunst maken houdt je hersenen scherp

12 januari 2016
Kunst maken houdt je hersenen scherp

Voorblad Kalender 2016

Dit is fantastisch nieuws: kunst maken heeft een positieve invloed op de hersenen. Wie er een kunstzinnige hobby op nahoudt, kan de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd afremmen of zelfs ongedaan maken. Alle reden om dit jaar artistiek aan de slag te gaan!

Fris en fit blijven tot op late leeftijd, dat willen we toch allemaal?! Niet alleen lichamelijk, óók geestelijk. Maar hoe houd je je hersenen scherp? Bijvoorbeeld met een artistieke hobby! Uit recent onderzoek van de prestigieuze Mayo Clinic in de Verenigde Staten blijkt namelijk dat kunstzinnig bezig zijn de kans op cognitieve gebreken aanzienlijk verkleint.

Vier jaar lang volgden de onderzoekers 256 mensen tussen de 80 en 89 jaar en brachten hun cognitieve toestand in beeld. Wat bleek? Alle mensen met een artistieke hobby hadden maar liefst 73% minder kans op een cognitieve stoornis. Gemiddeld 49,2% van de deelnemers aan het onderzoek kreeg te maken met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, terwijl dit bij de artistiekelingen slechts 16,7% betrof. Is dat goed nieuws of niet?!

Het verschil tussen kunst maken en kunst kijken

Nu is de Mayo Clinic niet het enige instituut dat het verband aantoonde tussen kunst maken en de gezondheid van de hersenen. Zo werd in 2013 een soortgelijk onderzoek uitgevoerd in Duitsland. Hier lag de nadruk vooral op het verschil tussen kunst maken en kunst kijken. Tien weken lang volgden 14 vrouwen en mannen van 62 tot 70 jaar verschillende praktische kunstlessen; een tweede groep van 14 personen van dezelfde leeftijd volgde een cursus in het waarderen en beoordelen van kunst. Je voelt ‘m al aankomen: de eerste groep vertoonde een significante verbetering in psychologische weerbaarheid én hersenactiviteit, terwijl dit effect in de groep ‘kunstkijkers’ ontbrak.

Het lijkt er dus op dat zelfs een relatief korte periode van kunstzinnige vorming de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd al kan afremmen of zelfs ongedaan kan maken.

De creatieve flow is niet alleen lekker, maar ook gezond

Over het ‘waarom’ van deze verbanden wordt trouwens nog steeds volop gespeculeerd. Een groot aantal onderzoekers denkt dat het positieve effect ontstaat doordat cognitieve en motorieke processen samenwerken wat resulteert in een toestand waarin iemand helemaal opgaat in de artistieke activiteit. Die ‘flow’ – die veel creatievelingen vast en zeker zullen herkennen – is dus niet alleen lekker, maar ook heel erg gezond. Dus voor wie nog niet schildert, tekent of beeldhouwt; álle reden om maar eens een cursus uit te zoeken dit jaar, ongeacht je leeftijd…

gevonden op ricknet.nl,  Kunst maken houdt je hersenen scherp

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

2 reacties:

  1. Hi Anne Marie, I am so glad to contribute. Thanks a lot ! xx

     
  2. it is good to know that what I believed is now confirmed. Thank you Rineke xx

     

Reageren is niet mogelijk