Kunstenaars op hongerloon

Kunstenaars op hongerloon

Door de bezuinigingen werkt de kunstenaar weer voor hongerloon, kopt De Volkskrant.

Kunstenaars op hongerloon

Claude Monet in Argenteuil — by Édouard Manet, 1874.

Steeds vaker wordt er geschreven over de zeer slechte omstandigheden waaronder kunstenaars het hoofd boven water proberen te houden. Het zijn hoogwaardig opgeleide mensen, maar maatschappelijk en economisch zijn ze zwaar ondergewaardeerd. Kunstenaars zitten op een hongerloon, meer zit er niet in voor de meesten. Het woord kunstenaar is synoniem voor armoedzaaier.

‘Zorgwekkend’, reageert SER-voorzitter Mariëtte Hamer op de resultaten van de verkenning die de Sociaal-Economische Raad samen met de Raad voor Cultuur heeft uitgevoerd op verzoek van minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur.

Plezier, voldoening en onafhankelijkheid zijn voor mij het belangrijkst

Voor mij, als maker van schilderijen, staat het plezier dat ik hierin heb voorop. Daar doe ik het voor en dat geeft mij heel veel voldoening. Ook het self-supporting zijn geeft een reuze goed gevoel: onafhankelijk zijn. Ik denk dat het goed is voor het werk dat je maakt. Los van dat wil ik graag een lans breken voor de kunstenaar die van zijn kunst wil kunnen leven.  En het Nederlandse kunstklimaat. Het woord kunstenaar is beladen. Hoe zou de wereld er uit zien zonder kunst? Niets meer aan de muur. Geen theater meer. Geen muziek meer. En ga zo maar door. Troosteloos! Ik ben zelf nooit een liefhebber van het subsidiesysteem geweest, laat dat duidelijk zijn. Ik vind dat je, ook als kunstenaar, in staat moet zijn een normaal inkomen te verwerven. Net zoals een monteur, tandarts, verkoper, vuilnisman, etc. Maar al jaren wordt dit steeds moeilijker. Kunstenaars blijven toch wel maken, dat weet men, dus waarom dan een fatsoenlijke prijs betalen? Welnee, je krijgt een verzoek om mee te doen aan een schilderij dat wordt aangeboden aan een gemeente en je wilt geen spelbreker zijn. Daarna wordt het gratis aangeboden aan diezelfde gemeente (lees overheid) die de kunstenaars weg bezuinigt. Of je krijgt een verzoek om een kunstwerk beschikbaar te stellen voor een goed doel. Voor mij is het een keuze, doe ik wel of niet hieraan mee. Terwijl veel kunstenaars inmiddels zelf zijn verworden tot een goed doel waarvoor zou moeten worden gecollecteerd. Dan zeg ik, kunstenaars zijn gek, want hiermee kussen ze de hand die ze uitknijpt.

Lees het hele artikel dat werd gepubliceerd in De Volkskrant: Door-bezuinigingen-werkt-kunstenaar-weer-voor-hongerloon.

Nieuw: Stampa

Stampa is een nieuwe kunsttalkshow over actuele kwesties. Wat speelt er in de kunst, waar hebben kunstenaars het over? Waarom krijgen kunstenaars zo slecht betaald, wordt het tijd om te staken? Wat zijn je rechten als je kunst maakt in de openbare ruimte? Hoe reageer je als je tentoonstelling wordt neergesabeld door een recensent? Kijk voor meer informatie op Stampa.nl.
Stampa wordt gemaakt in samenwerking met Pictoright en W139.

De eerste editie van Stampa op 4 november is gratis toegankelijk. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar, reserveren is verplicht.

Om te reserveren mail je naam en woonplaats naar: tickets@stampa.live

Zaal open 19.30 u. Aanvang 20.15 u.
Adres W139, Warmoesstraat 139, Amsterdam.

Ik hou het in de gaten. Zodra er meer nieuws op dit gebied gespot wordt, besteed ik er weer aandacht aan. Alle beetjes helpen om de kunst en kunstenaars beter te positioneren. Mocht je ook een bijdrage willen leveren, laat het me weten. Graag !

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.