Lourens Alma Tadema

Lourens Alma Tadema,

een van mijn meest favoriete schilders, is nu te zien te zien in het Fries Museum te Leeuwarden. Dat wordt weer genieten! Lourens Alma-Tadema – klassieke verleiding is te zien van 1 oktober 2016 tot en met 7 februari 2017.

Lourens Alma Tadema

uitgeputte-maenaden-na-de-dans, voor mij het meest fascinerende schilderij Alma Tadema

20 jaar geleden, in 1996, (de tijd vliegt) waren zijn werken te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, en ik zat er wekelijks. Steeds bekeek ik een ander schilderij. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Zo knap geschilderd, zo vreselijk mooi. Ik ben blij dat ik weer de gelegenheid krijg om opnieuw deze fantastische schilderijen in te drinken. Helaas is Leeuwarden veel verder weg dan Amsterdam. Toen had ik het geluk dat het bijna naast de deur was. Nu moet ik er toch een eind voor reizen. Ik heb het er voor over een hoop meer dan een keer te kunnen gaan.

IETS OVER LOURENS ALMA TADEMA

De huidige expositie van Alma Tadema in het Fries Museum.

Sir Alma Tadema leefde voor de kunst

Een van de beroemdste Friezen ooit is: Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Een ‘Sir’ die Fries is gebleven, maar groot werd in Engeland, vertelt het boek over hem: Kunst kleurt het leven. Nu toont het Fries Museum ook het eerder aangekochte topstuk.

Het gaat om het schilderij The Entrance to a Roman Theatre en is gemaakt in 1866. Het is de duurste aankoop in de geschiedenis van het museum: €1,5 miljoen. Vanaf zaterdag 21 november te zien in het Fries Museum.

Hier wat links met informatie:

Een artikel in Forbes over de huidige expositie in het Fries Museum te Leeuwarden: http://www.forbes.com/sites/tanyamohn/2016/10/23/take-a-dutch-detour-for-a-dose-of-classical-charm-a-retrospective-of-painter-alma-tadema/#5f6bb7448a24

http://fryslan1.frl/2015/11/03/kunst-kleurt-het-leven-van-sir-lawrence-alma-tadema/

De kans bestaat dat er veel bezoekers zullen komen, maar het is mogelijk om van tevoren toegangskaarten online te bestellen. Zie hiervoor: http://www.friesmuseum.nl/bezoekinfo/tickets/

De expositie van Alma Tadema in 1996 in het Van Gogh Museum

De publicaties destijds over de expositie het Van Gogh Museum: http://amsterdam.park.org/Events/Uitmarkt/theaters/theaters/van_gogh_museum/adema.html

http://www.dbnl.org/tekst/_van012199601_01/_van012199601_01_0015.php

https://www.nrc.nl/nieuws/1996/07/25/van-gogh-koopt-doek-van-alma-tadema-7318415-a465502

http://www.verenigingrembrandt.nl/152/de-kunst/gesteunde-kunst/uitgeputte-maenaden-na-de-dans/?id=29819

Ik wens iedereen, die ook naar deze expositie gaat, veel genoegen.

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

3 reacties:

 1. Connie Harkema

  Het ligt ongeveer 5 minuten lopen uit elkaar.

   
 2. Hi Connie, geen gek idee! We gaan met de trein. De reis duurt 2:10 tot 2:30 u. Als Museum Tresoar vlakbij het Fries Museum ligt, èn er is tijd voor, dan zal ik zeker gaan kijken. Maar beloven kan ik het niet. Wellicht tot ziens? groeten, Rineke

   
 3. Connie Harkema

  Als je nou toch naar Alma Tadema gaat, is het wellicht leuk om in het verlengde daarvan even bij historisch en Letterkundig museum Tresoar aan te gaan. Daar hangt werk van 24 kunstenaars, o.a. van mij, die in zijn voetsporen zijn getreden.

   

Reageren is niet mogelijk