Poppen maken

Poppen maken, deel 1

Ik ben geinspireerd door Francisca Markus, Dabida bestuurslid en secretraresse sinds 2011, om ook een pop te gaan maken. Tijdens de expositie Art4You was zij mijn buurvrouw. Van haar kocht ik het boek “The finest dolls of the world PART III, Dutch and Belgian Institute of Doll Artists DABIDA DAY 10”. Met grote gevolgen, ik ben nu een Art Doll aan het maken. Het is goed om af en toe een zijsprong te maken naast mijn schilderwerk. Het verfrist je. Eerst 2 probeersels gemaakt met 22 jaar oude Fimo klei, die tot mijn stomme verbazing nog bruikbaar is. Hier zie je vast de handen.

poppen maken

Dinsdag, 13 december 2016, ga ik ze aan het lijf zetten. Ik spreek nu over een pop gemaakt van houtpulp, die nu even in de wachtkamer staat omdat ik gefascineerd ben door de “bjd doll”. Dat is een pop met overal beweegbare gewrichten, de zogenaamde ball joints. Gelukkig zijn er op YouTube veel filmpjes van enthousiaste poppenmaaksters die hun kennis willen delen. Daar maak ik dankbaar gebruik van. Het is een hele studie het poppen maken, met uitproberen, corrigeren, vormen en schuren. Zo’n pop maak je niet 1-2-3, er gaat veel tijd in zitten. De oorpsrong van deze pop ligt in Azië, met name Japan. Vandaar is het naar andere werelddelen gegaan. Ik ben vooral onder de indruk van de Russische poppen. Zie hieronder mijn verslag tot nu toe.

Samen met een vriendin, die ook geïnspireerd werd door mijn enthousiasme over het poppen maken, sprak ik af elke dinsdagmorgen ieder aan een pop te gaan werken. Toen was ik nog onwetend. Dus begon ik met een draadframe en houtpulp klei op waterbasis. 12 December 2016 heb ik een kopje gemaakt (2,5 cm) van 22 jaar oude polymeer klei. Wonder boven wonder is het nog te gebruiken. Datzelfde geldt ook voor de handjes. Nu ga ik weer verder met de rest van van de houtpulp pop. Het is een probeersel, maar ik vind het erg leuk om te doen.  Mijn voorkeur blijkt toch uit te gaan naar polymer klei (zoals Fimo, Cernit, en Sculpey poppenklei). De poppenklei heb ik nu aangeschaft bij FormX (een winkel waar ze de tijd voor je nemen en alles over boetseren verkopen, ook op internet) en daar ben ik nu thuis mee bezig.

poppen maken

Nu de uitdaging aangegaan. Meteen maar begonnen met een bjd pop, Het hoofdje en de handjes dat ik als probeersel maakte hebben me moed gegeven om hieraan te beginnen. Eerst heb ik me er wel in verdiept, want het is behoorlijk technisch. Het gaat lukken, want dat heb ik me voorgenomen en dan gebeurt het ook. Het hoofd is klaar. Het boven- en onderlijf nog niet. De gaten voor de armen moeten nog worden aangebracht. De heupen ben ik aan het verbreden omdat er anders te weinig ruimte is voor de gewrichten. Hierna moet ik nog armen, benen en handen maken, met de bijbehorende gewrichten. Ik hou jullie op de hoogte.

poppen maken

Het vordert gestaag. Ik heb wel zitten piekeren hoe ik de onderkant van het lijf moest afwerken om de benen te kunnen aanzetten. Eerst rolletjes van gebruikte enveloppen gemaakt en daar de klei overheen gelegd. Toen was het geen probleem meer. Nu de armen en benen vormen. Daarna de gewrichten, de handen en de voeten. Het gaat goed tot nu toe. Wel is het een heel gepeuter om de steunvulling eruit te krijgen. Tot de volgende etappe! Dan laat ik de nieuwe vorderingen zien.

Nu ben ik aan het puzzelen om de gewrichten te maken en ook om alles goed in elkaar te passen. Zodra ik hier weer meer over heb te melden breid ik deze blog weer uit met nieuwe foto’s en info.

Poppen maken

Save

Save

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.