Made in Holland, Deel 4 Miniatuurtjes en sierraden

Made in Holland, Deel 4, Miniatuurtjes en sierraden

doomade in holland copyright freer Rineke de Jong

Alles wat ik hier beschrijf is Made in Holland. Ik wil graag kunst verbinden met alle goede dingen in het leven. Lees ook: Deel 1, Zeeuws meisje, Deel 2, Dionysos en Deel 3, Markens meisje.

Het Nationaal Muiseum

Made in Holland

Wiebje Muis, olieverf op masonite 7×7 cm

Made in Holland

Miesje Muis, olieverf op masonite 7×7 cm

In juli 2014 kreeg ik een verzoek om voor het op te richten MuizenMuseum een miniatuurtje van 7×7 cm te maken van een muis voor de collectie van dit museum. Omdat ik op vakantie was ik had ik er niets mee gedaan en bleef het in de vergeethoek liggen. Eind 2014 werd het verzoek opnieuw gedaan en ben ik er enthousiast mee aan het werk gegaan. Zie hier het resultaat: Wiebje en Miesje Muis, olieverf op masonite, afmeting 7×7 cm. Made in Holland, want ik was weer in Nederland. Gerard van Hoogenhuyzen, de initiatiefnemer en drijvende kracht achter dit museum, wilde ze allebei opnemen in de collectie.

Enthousiasme voor nog meer kleine werkjes

Het opnemen van Wiebje en Miesje in de museumcollectie maakte mij heel enthousiast, ik kreeg de smaak te pakken. Waarom niet nog meer van deze kleine werkjes maken? Nog meer muisjes, daarna siamezen, vogeltjes, gezichtjes, de onderwerpjes zijn eindeloos. In 2015 ben ik heel druk geweest met het schilderen van deze hele kleine miniatuurtjes, afmeting 7×7 cm.

Made in Holland

Gijsje-muis-Sterretje

Na de muizen, kwam ik vanzelfsprekend op katten. Vroeger had ik siamezen. Daar was ik heel erg dol op, daarom een ode aan Gijsje en Sterretje. Ze zijn allebei 19 jaar oud geworden en nu vereeuwigd in olieverf op masonite. Ik ben nog altijd verliefd op ze. Maar er zijn nog een paar andere portretjes van siameesjes bij en misschien komt er ook wel een een portretje van Panda, de moeder van Gijsje.
Ik heb houten doosjes bij de miniatuurtjes gezocht die niet alleen als geschenkverpakking dienen, maar ook meteen een lijstje zijn. Je kunt ze zelf schilderen in elke gewenste kleur, passend bij je interieur, of gewoon blank laten. Ik doe er een plakhaakje bij en een dubbelzijdig stukje kleefband om het schilderijtje mee in het doosje te plakken. Zo is het miniatuurtje klaar om op te hangen.

Hangertjes, broches en oorbellen

Omdat ik mijn dragers zelf zaag, hield ik kleine stukjes masonite over en daardoor kwam ik op het idee om hier wat mee te doen. Weggooien kan altijd nog, was mijn gedachte. Nog kleinere miniatuurtjes? 3×4 cm?

hebbedingen

earrings cats

Al schilderend krijg je ideëen. Waarom van die hele kleine overblijvende stukjes masonite geen sierraden maken? Zo ontstonden de hangertjes, broches en oorbellen. Sierraden om jezelf mee te verfraaien. Kunstwerkjes, die je weer af kunt doen. Als je stemming wisselt of de gelegenheid. Dit in tegenstelling tot tatoeages, die zijn toch wel blijvend. Leuk ook om deze sierraden, Made in Holland, in een Franse boutique te mogen presenteren.

De draagster van de oorbellen heeft er veel succes mee. Dit zijn portretjes van haar katten. Ze heeft tevens iets unieks, dat niemand anders heeft ! Op mijn blog pagina laat ik zien hoe deze oorbellen tot stand zijn gekomen.
Nu ligt het schilderen hiervan even stil, want ik heb even tijd nodig om wat afstand te nemen en weer nieuwe ideeën op te doen.

Mischa met haar oorbellen

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.