Tweede versie van Leonardo da Vinci’s ‘Mona Lisa’ ontdekt

Tweede versie van Leonardo da Vinci’s ‘Mona Lisa’ ontdekt

Could it be that this is a genuine Leonardo da Vinci?
Photo: via The Independent.

Tweede versie van Leonardo da Vinci’s ‘Mona Lisa’ ontdekt in Privé Collectie in St. Petersburg

Gevonden op #Art World


Een andere versie van de Mona Lisa zou kunnen zijn ontdekt in Sint-Petersburg.

De stroom van nieuws en ontdekkingen over Leonardo da Vinci’s Mona Lisa is schijnbaar eindeloos. In een schokkend bericht, is nu gemeld dat een tweede versie van het iconische portret zou kunnen zijn ontdekt in een particuliere collectie in St. Petersburg.

Experts zijn nu bezig met het analyseren van het kunstwerk om vast te stellen of het een echt werk van Leonardo da Vinci is of gewoon een van de vele overtuigende replica’s die er bestaan ​​over de hele wereld. Het onderzoek wordt gecoördineerd door de Italiaanse expert Silvano Vinceti, die beweert dat er al voldoende bewijsmateriaal is om te suggereren het schilderij echt zou kunnen zijn.

Voor het ongetrainde oog, ziet deze “tweede versie” of “nieuwe Mona Lisa” er opvallend vergelijkbaar uit met het wereldberoemde schilderij dat hangt in het Louvre. Het werk wordt omlijst door twee kolommen, die niet voorkomen in het oorspronkelijke werk, maar zijn opgenomen in een echte studie voor het schilderij, meldt de Daily Mail.

“Er zijn vele indicatoren die wijzen op het Toscaanse artistieke genie,” vertelde Vinceti aan ANSA. “Maar natuurlijk is het slechts een hypothese.”

Het onderzoeksteam heeft gebruik gemaakt van een nieuw ontwikkelde software, gemaakt door de vooraanstaande Da Vinci expert Carlo Pedretti, om het schilderij te analyseren. Pedretti ontwikkelde het programma in eerste instantie om een ​​dieper begrip te krijgen van het originele kunstwerk, te zien het Louvre in Parijs. Maar, na het onderzoeken van het schilderij in Russisch eigendom, denkt hij dat het inderdaad het werk van de Renaissance meester kan zijn.

Leonardo da Vinci,

Leonardo da Vinci, Mona Lisa (1503–1517).
Photo: Wikipedia Commons.

Bij het vergelijken van de voorbereidende studie van het schilderij in het Louvre en het Russische schilderij, was de overlap tussen de twee duidelijk te zien,” vertelde Pedretti de Daily Mail. “[Het is duidelijk uit] de kolommen, aanwezig in het Russische schilderij en in de voorbereidende studie, maar ook in de perfecte gelijkenis tussen de bovenkant in de voorbereidende studie van het Russische schilderij en de Mona Lisa in het Louvre,” legde hij uit .

Cruciaal is, denkt top da Vinci restaurateur Paulo De Serra ook, dat het werk wel eens van de hand van het vereerde genie zou kunnen zijn, of van één van zijn leerlingen. Een verfanalyse zal het team meer sluitend bewijs kunnen leveren voor de  echtheid van het schilderij, alsmede voor de datering.

Tweede versie van Leonardo da Vinci's 'Mona Lisa' ontdekt

This painting discovered in Singapore was thought to be an earlier portrait of the same subject featured in the Mona Lisa .
Photo: via BBC.

Zou deze nieuwe Mona Lisa de eerste poging van Leonardo da Vinci zijn geweest om de meest iconische geportreteerde in de kunstgeschiedenis te vangen?

Dit is slechts de laatste in een aantal verhalen die onlangs zijn ontstaan ​​over het beroemdste schilderij ter wereld. Om deze tijd, vorig jaar, verscheen in Singapore een jongere versie van het schilderij. Ook kan een theorie, die suggereert dat het schilderij een portret is van de moeder van de kunstenaar, die misschien in feite een Chinees slaaf was, ook in het nieuws geweest zijn. Meer recent, onthulden wetenschappers het geheim achter de beroemde glimlach van de geportreteerde.

Volg artnet News op Facebook. 

Tweede versie van Leonardo da Vinci’s ‘Mona Lisa’ Ontdekt

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.