iedereen-krijgt-betaald-behalve-de-kunstenaar

Iedereen krijgt betaald behalve de kunstenaar

Er kan niet genoeg aandacht aan worden besteed!

Op de website van NRC staat vermeld: u kunt te allen tijde een link naar een artikel van een uitgave van NRC Media op uw website plaatsen. Alle lezers krijgen een aantal artikelen van NRC gratis. Daarom klik onderstaande link aan, want dit is beslist belangrijk om kennis van te nemen.

http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/23/iedereen-krijgt-betaald-behalve-de-kunstenaar-1579679

Iedereen krijgt betaald, behalve de kunstenaar

Birgit Donker

Het artikel is geschreven door Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Dit is voor mij meteen een mooie gelegenheid om “Made in Holland, deel 6”, nu reeds in deze blog te plaatsen. Het sluit goed aan op het artikel van Birgit Donker. Deel 2 van Made in Holland plaats ik later wel.

Kunst en zoeken naar mogelijkheden om het te laten zien.

Wie met kunst bezig is doet dat meestal in eerste instantie uit een innerlijke drang, een behoefte. Als hierover gesproken wordt, is het vaak van: ik ken iemand die maakt zulke mooie dingen, maar doet er verder niets mee! Dat is natuurlijk niet waar. Omdat er over gesproken wordt zijn er kijkers geweest en is er waardering geuit. Of je nu muziek maakt, toneel speelt, gedichten schrijft of verhalen, heerlijk kunt koken en bakken, je doet dit niet om het in een donkere kamer te laten beschimmelen. Je hebt een publiek, al is het nog zo bescheiden. Anders kan je beter gaan stofzuigen of ramen lappen (was mijn eerste gedachte). Maar zelfs dan heb je een publiek, want je medebewoners of bezoekers zullen waarderen dat je je huis zo goed schoon houdt.

Hobbyist of professional

Je kunt een hele goede kunstenaar zijn, een die niet zo erg aan de weg timmert. In de volksmond een hobbyist of amateur genoemd. Maar je kunt ook een stap verder gaan en proberen hier je beroep van de maken. Dan ben je ineens een professional. Daar zit iets vreemds in.

Ik ken hele goede “amateurs” en hele slechte “professionals”. Maar natuurlijk ook het omgekeerde. Voor mij is het verschil tussen amateur en professional discutabel. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat dit een schimmig gebied kan zijn en niet altijd met kwaliteit of vakmanschap te maken heeft. Ook is het zo dat veel professionals er niet van kunnen leven en er een baan bij hebben, een uitkering of een andere inkomstenbron. Amateurs of hobbyisten hebben ook een baan of andere inkomsten. Dat zegt niets over talent en kwaliteit van kunst. Daar zijn heel veel andere dingen en oorzaken voor aan te wijzen.

Onderzoek

Er is recentelijk onderzoek naar gedaan en het bleek dat de meeste kunstenaars en artiesten minder dan € 9.000,– per jaar verdienen. Een baan is dus noodzakelijk. Of een partner die inkomen heeft. Of het hebben van een uitkering.

Iedereen krijgt betaald behalve de kunstenaar

thoughts, mixed media on paper, by Rineke de Jong

Het is niet altijd gemakkelijk, want er gaat veel geld zitten in materialen, presentatie en exposeren. Aan steeds meer expositiemogelijkheden hangt een fiks prijskaartje. Veel kunstenaars haken daarom af, want zij kunnen het eenvoudig weg niet (meer) betalen. En soms denk je ook wel eens: waar doe ik het allemaal voor? Ik kan beter ook in die business gaan. Toch kan je niet stoppen, want het zit in je en het wil naar buiten. Dus ga je door.

Er is nog een raar fenomeen dat al jaren bestaat en dat ik niet onvermeld wil laten. Regelmatig wordt er bij kunstenaars gebedeld om een werk beschikbaar te stellen voor een goed doel. Vreemd en onbehoorlijk, want kunstenaars zijn meestal arm en zouden zelf wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Bij hen moet je dus zeker niet gaan bedelen.

iedereen-krijgt-betaald-behalve-de-kunstenaar

Ares, Griekse oorlogsgod, by Rineke de Jong

Overwinning

Ik geloof niet in het lijden voor de kunst, wel is het vaak een gevecht. Meestal met jezelf. Als het toch weer gelukt is, is het een overwinning met het bijbehorende euforische gevoel. Kunst is een verrijking voor het leven. Kunst maken is ook een heel gezonde bezigheid (als je er niet van hoeft te leven, want voortdurend geldzorgen hebben is heel ongezond). Het maakt het beste in ons wakker. Kunst en therapie (link invoegen) zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik altijd een goede baan heb gehad die meestal leuk was. Daardoor was ik financieel vrij om mijn kunst uit te oefenen op de manier waar ik mij goed bij voel. Zie ook mij blog “Kunst maken houdt je hersenen scherp” en Kunst maken en exposeren.

Hier is nog een interessante link: https://photoprofessionals.wordpress.com/dutch/. Verander tijdens het lezen het woord fotograaf in kunstenaar.

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

Reacties zijn gesloten.