Kunst maken en exposeren

Kunst maken en exposeren. Wat zijn de mogelijkheden?

Kunst maken en exposerenWie met kunst bezig is doet dat meestal in eerste instantie uit een innerlijke drang, een behoefte. En dan? Kunst maken en exposeren? Als er over  kunst gesproken wordt, is het vaak van: ik ken iemand die maakt zulke mooie dingen, maar doet er verder niets mee! Dat is natuurlijk niet waar. Omdat er over gesproken wordt zijn er kijkers geweest en is er waardering geuit. Of je nu kunst maakt in de vorm van schilderijen, muziek, toneel speelt, gedichten schrijft of verhalen, heerlijk kunt koken en bakken, je doet dit niet om het in een donkere kamer te laten beschimmelen. Je hebt een publiek, al is het nog zo bescheiden. Je zoekt een podium, je wilt je kunst exposeren. Anders  kan je beter gaan stofzuigen of ramen lappen (was mijn eerste gedachte). Maar zelfs dan heb je een publiek, want je medebewoners of bezoekers zullen waarderen dat je je huis zo goed schoon houdt.

Hobbyist of professional

Je kunt een hele goede kunstenaar zijn, maar een die niet zo erg aan de weg timmert. In de volksmond een hobbyist of amateur genoemd. Je kunt ook een stap verder gaan en proberen hier je beroep van de maken. Dan ben je ineens een professional. Daar zit iets vreemds in.

Ik ken hele goede “amateurs” en hele slechte “professionals”. Maar natuurlijk ook het omgekeerde. De letterlijke vertaling van het woord amateur is liefhebber. Dat vind ik even belangrijk om te vermelden. Voor mij is het verschil tussen amateur en professional discutabel. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat dit een schimmig gebied kan zijn en niet altijd met kwaliteit of vakmanschap te maken heeft. Ook is het zo dat veel professionals er niet van kunnen leven (www.fnv-kiem.nl>kunst-en-poduim) en er een baan bij hebben,  een uitkering of een andere inkomstenbron (www.st-ab.nl). Amateurs of hobbyisten hebben ook een baan of andere inkomsten. Dat zegt niets over talent en kwaliteit van kunst. Daar zijn heel veel andere dingen en oorzaken voor aan te wijzen.

Kunst maken en exposeren

Ares, War god

Onderzoek

Er is recentelijk onderzoek naar gedaan (wetenschap.info.nl) en het bleek dat de meeste kunstenaars en artiesten minder dan € 9.000,– per jaar verdienen. Een baan is dus noodzakelijk. Of een partner die inkomen heeft. Of het hebben van een uitkering.

Kunst maken en exposeren is niet altijd gemakkelijk, want er gaat veel geld zitten in materialen, presentatie en exposeren. Aan steeds meer expositiemogelijkheden hangt een fiks prijskaartje. Veel kunstenaars haken daarom af, want zij kunnen het eenvoudig weg niet (meer) betalen. En soms denk je ook wel eens: waar doe ik het allemaal voor? Ik kan beter ook exposities gaan organiseren, daar is een boterham in de verdienen. Toch kan je niet stoppen, want het zit in je en het wil naar buiten. Dus ga je door.

Overwinning

Ik geloof niet in het lijden voor de kunst, wel is het vaak een gevecht. Meestal met jezelf. Als het toch weer gelukt is, is het een overwinning met het bijbehorende euforische gevoel. Kunst is een verrijking voor het leven. Kunst maken is ook een heel gezonde bezigheid. Het maakt het beste in ons wakker. Kunst en therapie zijn al eeuwen met elkaar verbonden. Ik prijs mij gelukkig dat ik altijd een goede baan heb gehad die meestal leuk was. Daardoor was ik financieel vrij om mijn kunst uit te oefenen op de manier waar ik mij goed bij voel. Zie ook mij blog “Kunst maken houdt je hersenen scherp” op deze website.

Overweging

Voor de Kunstenaar: Ga vooral door en laat je niet ontmoedigen. Voor diegenen die voor een tentoonstelling/verkoop platform zorgen, bedenk dat er vroeger hanggeld werd betaald aan de kunstenaar. Nu zijn de rollen omgekeerd en moeten de kunstenaars diep in de buidel tasten en soms ook nog een percentage afstaan ingeval van verkoop. Ik verwijs naar de zeer beperkte inkomstenbronnen en financiële mogelijkheden van de meeste kunstenaars, eerder genoemd in dit artikel. Heel vaak is het voor de kunstenaar financieel een onrendabele investering.

Ik wil een lans breken voor betere mogelijkheden, daarom heb ik dit artikel geschreven.  Lees ook mijn artikel: Iedereen krijgt betaald, behalve de kunstenaar.

Hier is nog een interessante link: https://photoprofessionals.wordpress.com/dutch/. Verander tijdens het lezen het woord fotograaf in kunstenaar.

 

 

Made in Holland, Kunst maken en exposeren, deel 5

 

wpadmin

Mythologie is vaak de bron van inspiratie. Ik probeer het goddelijke en het menselijke te verenigen in mijn schilderijen. Paarden en andere dieren, maar ook groente en fruit vindt u terug in mijn schilderijen. Portretten maak ik in opdracht. Regelmatig neem ik deel aan exposities nationaal en internationaal en heb vele prijzen gewonnen. Mijn werk is gepubliceerd in diverse uitgaven en aangekocht in binnen- en buitenland.

2 reacties:

  1. Hi Mary, ik ben blij dat je je in mijn artikel kan herkennen. Ik heb de indruk dat niet veel kunstenaars hierop durven te reageren, daarom reuze bedankt voor je reactie. Zelf breek ik ook mijn hoofd hoe hier een goede oplossing voor te vinden. Samen met een aantal geestverwante kunstenaars denken we hier al geruime tijd over na. Een van hen heeft het initiatief genomen tot het (laten) maken van een App, genaamd Artalage.com en die is bijna klaar om gelanceerd te worden. Misschien dat jij hier ook interesse in hebt. Laten we in ieder geval contact houden en ideëen uitwisselen. Ook hartelijke groet, Rineke

     
  2. Hoi Rineke,
    Ik herken veel in wat je schrijft en heb het er ook steeds vaker over in mijn omgeving en met andere kunstenaars. “Vroeger” kreeg ik ook hanggeld. Nu moet ik overal voor betalen om mee te doen. Ook bij deelname aan de kunstroutes overal en dan bij verkoop ook nog provisie afstaan. Bij geen verkoop hoor je niets…Het hele risico ligt bij de kunstenaar. Ik heb het er helemaal mee gehad! Als ik kon leven van alle complimenten was ik schathemeltjerijk met mijn werk als “publiekstrekker” op een b.v. een evenement met bijna 80 kunstenaars. Waar mensen dus heerlijk verwend worden met al die kunst die ze gratis kunnen bekijken. En nog beledigd zijn als ze er niet aan mogen komen ook…En ja, er zijn “slimme” ondernemers en kunstenaars die toch graag willen exposeren. Ik ga mijn bakens verzetten. (Al weet ik nog niet hoe, ha,ha!) Veel succes met alles wat je doet Rineke, hartelijke groet, Mary

     

Reageren is niet mogelijk